Çalışan annelere kreş desteği nedir? Analık izni, süt izni, emzirme odası…
Çalışan Annelerin Hakları: Süt İzni, Emzirme Odası ve Kreş Zorunluluğu
İş hayatında yer alan annelerin hakları, özellikle çocukları için çeşitli düzenlemeleri kapsamaktadır. Adıyaman Milletvekili ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Doç. Dr. Resul Kurt, çalışan annelerin hakları hakkında önemli bilgiler paylaştı. Çalışan kadınların anne olması, beraberinde bazı yasal hakları ve düzenlemeleri getirmektedir. Bu haklar arasında süt izni, emzirme odası ve kreş açılması zorunluluğu bulunmaktadır. İşte bu konularda bilmeniz gereken detaylar:
İş Yerinde Emzirme Odası ve Kreş Açılma Zorunluluğu
İş yerinde kadın çalışan sayısı 100 ila 150 kişi arasında olduğunda, iş yerinin en fazla 250 metre yakınında bir emzirme odası açılması gerekmektedir. Eğer kadın çalışan sayısı 150’den fazla ise, işveren emzirme odasının yanı sıra bir kreş de açmak zorundadır. İşverenler, kreş yükümlülüğünü yerine getirmek için çalışanına herhangi bir maddi yükümlülük getirmeden, fatura karşılığı kreşe ödeme yaparak da bu yükümlülüğü karşılayabilirler. Ayrıca, işveren tarafından ödenen kreş bedeli, brüt asgari ücretin yarısına kadar olan kısmı gelir vergisine tabi değildir.
Ücretli veya Ücretsiz İzin: İşverenin Takdirinde
Kadın çalışanın evlat edinmesi durumunda, 8 haftalık analık izni, yarım çalışma, 6 aya kadar ücretsiz izin, süt izni ve ilköğretim çağına kadar kısmi süreli çalışma hakları mevcuttur. Ancak evlat edinme durumunda geçici iş göremezlik ödeneği söz konusu olmayacaktır. Bu sürelerin ücretli veya ücretsiz izin olarak kabul edilmesi tamamen işverenin takdirine bağlıdır.
- Emzirme odası açılması zorunluluğu
- Kreş açılması zorunluluğu
- Süt izni hakları
- Evlat edinme durumunda analık izni
- Yarım çalışma ve ücretsiz izin hakları